Održana treća međunarodna konferencija MASTA 2020.

Visokoškolske ustanove Univerzitet modernih znanosti CKM, Mostar i Visoka škola UNION u  Mostaru u suradnji sa Europskim Defendologija centrom iz Banja Luke, organizirali su Treću međunarodnu konferenciju MASTA 2020 Mostar, pod nazivom: „BEZBJEDNOST-SIGURNOST  BALKANA-POLITICKI, EKONOMSKI, PRAVNI, SOCIOLOSKI, ZDRAVSTVENI I EKOLOSKI  ASPEKTI“. Program konferencije, sukladno svrsi održavanja, je multidisciplinaran i kao takav  omogućava akterima iz različitih znanstvenih oblasti mogućnost prezentiranja znanstvenih  rješenja raznih problema i izazova koji nastaju u vrijeme nesigurnosti koje nosi protekla decenija  i budućnost. 

Potreba za pronalaskom odgovora na problematiku iz oblasti sigurnosti i njenih aspekata u Bosni  i Hercegovini vrlo vjerojatno leži u različitom pristupu promatranja i rješavanja (nadležnosti), i  nekoherentnom djelovanju, što dovodi do nepovezanosti javnog i privatnog sektora koji u  konačnici daju i primjenjuju realna i relevantna rješenja. Kako bi se povezala ta dva sektora,  svoja iskustva, mišljenja i stavove, podijeliti i ponuditi će lica iz prakse, akademskog svijeta i  državnih institucija, s ciljem pronalaska odgovora i konstruiranja primjenjivih rješenja na zadanu  problematiku.  

Na ovaj način, konferencija je dala doprinos i uvid s znanstvenog, stručnog i praktičnog  aspekta, u širenju relevantnog znanja o rješavanju recentnih negativnih posljedica sigurnosnih  devijacija i diskursa koji postaju sve obuhvatniji i složeniji.
Učesnici konferencije bili su prof. dr. sc. Vladimir Stojanović, Prof. dr. sc. Duško Vejović, Doc. dr. sc. Marsela Bošnjić i doc. dr. sc. Sandi Dizdarević, Prim. prof. dr. sc. Miljenko Lugonja, dr. med. i kem., Izv. prof. dr. sc. Armin Kovači i doc. dr. sc. Azra Tibo, Doc. dr. sc. Cvijetin Živnović i Ajdin Japalak, mag., dr. sc. Janja Milinković, te prof. dr. sc. Vladimir Šimović.

Cilj konferencije bio je da se prezentiraju iskustva stručnjaka i znanstvenih radnika, prijedlozi  efikasna rješenja, pogledi i pristupi u vezi sa ponuđenom temom, kao i rezultati istraživanja čija  praktična upotreba može unaprijediti prije svega prevenciju daljnjih devijacija u sigurnosnim  aspektima.
Treća međunarodna konferencija održana je u skladu sa svim epidemiološkim mjerama koje je propisao Krizni stožer/štab Federalnog ministarstva zdravstva.

Share on twitter
Share on linkedin